Website project

Website voor Vlaams Audiovisueel Fonds

Screenflanders is een onderdeel van het VAF. Daar bouwden we met wagtail een website voor.

webdesign-screenflanders-homepag.width-1000.format-webp

Case Study: Screen Flanders - Stimulating the Audiovisual Industry in Flanders

Screen Flanders is een website die informatie en diensten biedt voor audiovisuele activiteiten in de regio Vlaanderen (België). Deze casestudy heeft laten zien hoe Screen Flanders heeft bijgedragen aan het stimuleren van de lokale en internationale audiovisuele industrie, het creëren van werkgelegenheid en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Screen Flanders is uw co-productiepartner voor audiovisuele activiteiten in de regio Vlaanderen (België).

Doelstellingen: Screen Flanders heeft twee belangrijke doelstellingen:

Financiële ondersteuning bieden aan audiovisuele producties en co-producties die geheel of gedeeltelijk hun budget besteden in de regio Vlaanderen, via het Economisch Fonds.

Informatie en assistentie bieden aan zowel binnenlandse als internationale filmmakers met betrekking tot locatiescouting, incentives en productie- en postproductiediensten in de regio Vlaanderen, via de Filmcommissie.

Screen Flanders promoot ook de Belgische Tax Shelter, een aantrekkelijke belastingincentive voor audiovisuele werken in België, en faciliteert internationale co-producties met Vlaanderen.

Methoden:

Screen Flanders opereert onder de verantwoordelijkheid van Minister van Economische Zaken Jo Brouns, in nauwe samenwerking met Minister van Cultuur Jan Jambon. Het jaarlijkse budget van Screen Flanders (3,5 miljoen euro) wordt verstrekt door VLAIO. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) beheert de aanvragen en promoot het fonds.

Screen Flanders heeft twee belangrijke onderdelen: het Economisch Fonds en de Filmcommissie.

Economisch Fonds:

Het Economisch Fonds is een financiële ondersteuningsmaatregel die terugvorderbare voorschotten verleent aan audiovisuele producties en co-producties die geheel of gedeeltelijk hun budget besteden in de regio Vlaanderen. Het fonds ondersteunt verschillende soorten audiovisuele werken, zoals speelfilms, documentaires, animatie, tv-series en VR-projecten.

Belgische producenten kunnen een aanvraag indienen om tot 400.000 euro terugvorderbare voorschotten te ontvangen als economische ondersteuning voor het dekken van hun audiovisuele kosten in de regio Vlaanderen. Buitenlandse producenten die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van het fonds kunnen co-produceren met een Belgische producent die aan alle selectiecriteria voldoet.

Het fonds heeft twee aanvraagdeadlines per jaar: 10 maart en 8 september. De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit experts uit de audiovisuele sector. De jury beoordeelt de aanvragen op basis van de volgende criteria:

  • Economische impact van het project in de regio Vlaanderen
  • Artistieke kwaliteit van het project
  • Haalbaarheid van het project
  • Duurzaamheid van het project

De jury brengt een aanbeveling uit aan VAF, die vervolgens een definitief besluit neemt over het toekennen of weigeren van ondersteuning. De aanvragers worden binnen 60 dagen na de deadline van de aanvraag op de hoogte gesteld van de beslissing.

Filmcommissie:

De Filmcommissie is een dienst die filmmakers helpt bij locatiescouting, incentives en productie- en postproductiediensten in de regio Vlaanderen. De commissie biedt een locatiedatabase die de prachtige locaties en unieke diversiteit van architectuurstijlen in Vlaanderen toont, zoals kastelen, kerken, bossen, kanalen en moderne gebouwen. De commissie biedt ook ondersteuning bij vergunningen, logistiek, crew, apparatuur, faciliteiten en accommodatie.

De commissie werkt nauw samen met lokale filmkantoren, beroepsverenigingen en dienstverleners om een soepele en efficiënte filmervaring in Vlaanderen te waarborgen. De commissie organiseert ook evenementen en workshops om Vlaanderen te promoten als filmlocatie en om netwerkmogelijkheden tussen filmmakers te bevorderen.

Resultaten:

Screen Flanders heeft sinds 2012 hoogwaardige en diverse audiovisuele werken ondersteund en bijgedragen aan het succes en de erkenning van vele lokale en internationale producties. Enkele voorbeelden van ondersteunde projecten zijn:

  • "The Eight Mountains", een verfilming van de bestseller van Paolo Cognetti, geregisseerd door Belgische regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. De film won vier prijzen op de David di Donatello Awards in Italië: Beste Film, Aangepast Scenario, Cinematografie en Geluid.
  • "Rough Diamonds", een misdaaddramaserie geproduceerd door De Mensen en Keshet International voor Netflix en VRT. De serie volgt een groep diamantairs die betrokken raakt bij een gevaarlijke overval.
  • "Arcadia", een sciencefictionthrillerserie geproduceerd door jonnydepony voor Eén & VRT MAX. De serie speelt zich af in een dystopische toekomst waarin een mysterieus virus het grootste deel van de mensheid heeft uitgeroeid.
  • "The King's Choice", een historisch drama geregisseerd door Erik Poppe. De film gaat over de gebeurtenissen in april 1940, toen de Duitse invasie van Noorwegen koning Haakon VII dwong tot een cruciale beslissing.

Volgens de website van Screen Flanders heeft Screen Flanders sinds de lancering in 2012 tot 2020:

  • 157 projecten ondersteund met een totaalbedrag van 28 miljoen euro.
  • Een economisch rendement van 6 euro gegenereerd voor elke geïnvesteerde euro.
  • Meer dan 10.000 banen gecreëerd in de audiovisuele sector.
  • Meer dan 100 buitenlandse co-producenten uit 25 landen aangetrokken.

Impact:

Screen Flanders heeft een positieve impact gehad op de audiovisuele sector in Vlaanderen, evenals op de culturele en sociale aspecten van de regio. Enkele van de effecten zijn:

  • Screen Flanders heeft geholpen om Vlaanderen op de internationale audiovisuele kaart te zetten door de aantrekkingskracht ervan te vergroten, met name voor buitenlandse producties, en de concurrentiepositie ten opzichte van andere regio's te versterken.
  • Screen Flanders heeft de lokale audiovisuele industrie gestimuleerd door werkgelegenheidskansen te creëren, talentontwikkeling te bevorderen en innovatie en diversiteit te ondersteunen.
  • Screen Flanders heeft buitenlandse investeringen aangetrokken en de internationale zichtbaarheid en reputatie van Vlaanderen als filmlocatie en co-productiepartner verbeterd.
  • Screen Flanders heeft audiovisuele werken ondersteund die de culturele identiteit en diversiteit van Vlaanderen weerspiegelen, evenals zijn historische en hedendaagse vraagstukken.
  • Screen Flanders heeft bijgedragen aan de sociale en educatieve waarde van audiovisuele werken door bewustwording te vergroten, debat te stimuleren en publiek te inspireren.

Screen Flanders is een website die informatie en diensten biedt voor audiovisuele activiteiten in de regio Vlaanderen (België). Deze casestudy heeft laten zien hoe Screen Flanders heeft geholpen om de lokale en internationale audiovisuele industrie te stimuleren, werkgelegenheidskansen te creëren en buitenlandse investeringen aan te trekken. Screen Flanders is uw co-productiepartner voor audiovisuele activiteiten in de regio Vlaanderen (België).

Wil je ook een website van Code-on

Heb je een intressante website die je wil laten designen door ons. Heb je een specifieke vraag over het bouwen van die website. Aarzel dan niet even met ons contact op te nemen
Contacteer

Of, mail ons op info@code-on.be