HTMX HET OUDE IS HET NIEUWE GEWORDEN

HTMX

De slinger is volledig doorgeslagen naar javascript frameworks zoal React, VUE, Svelte omdat men dacht dat je met gewoon HTML en vanilla Javascript onvoldoende kon doen. Eén iemand, dapper genoeg is tegen die stroom beginnen in zwemmen en maakte HTMX.

Waarom zou HTML statisch moeten zijn? Waarom zou je de kracht van HTML niet gebruiken en daar een library bij gebruiken die HTML net zo interactief maakt als pakweg VUE. Dit was het idee van de maker van HTMX. Tijdens de pandemie begon hij als dwarsdenker dit avontuur en maakte een library die het meeste doet waarvoor de vele frontend frameworks als VUE gemaakt zijn.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik hou echt van VUE en Nuxt, maar ik moet ook toegeven dat het gebruik ervan dikwijls meer werk en een hele hoop boilerplate code kan betekenen. Als je een frontend framework gebruikt zit je meestal met 2 frameworks. Eén voor de backend en één voor de frontend en je moet een tussen stukje, de API, maken om die 2 met elkaar te laten praten. Dikwijls loopt dit vlot, maar je hebt echt wel heel wat meer typwerk (programmeer werk) te doen, waar vervolgens bugs kunnen ontstaan die moeten opgelost worden. Sinds ik mij gaan verdiepen ben in HTMX zie ik dat het een groot voordeel is om HTMX samen met Hyperscript of Alpine.js te gebruiken voor het bouwen van applicaties. Hoewel de reactiviteit van een frontend framework altijd wel superieur zal zijn voor zeer geavanceerde interactive website is het denk ik in de meeste gevallen niet waard de extra investering te doen.

HTMX maakt het ontwikkelen van een applicatie en interactiviteit terug eenvoudiger en meer down to earth. Je kan alles van Django gebruiken + die mooie interactiviteit die frontend frameworks bieden. Kom je toch nog iets tekort aan HTMX dan heb je Hyperscript dat van de zelfde auteur is of Alpine.js om je te helpen. Natuurlijk kan je ook vanilla javascript toepassen.

Bekijk het als volgt bij het gebruik van HTMX. Je bouwt je applicatie en je strooit er interactiviteit over.

Wil je ook een project met HTMX en Hyperscript?

Heb je een interessant project die je wil laten maken met HTMX en Hyperscript door ons. Aarzel dan niet even met ons contact op te nemen