Python meest populaire programmeer taal
Python onze keuze voor software ontwikkeling
In 2023 staat Python bovenaan de lijst van meest populaire programmeertalen, zowel volgens de TIOBE- als de PYPL-index. Maar wat maakt deze taal zo aantrekkelijk voor ontwikkelaars en wat betekent dit voor het veld van webontwikkeling?
Volgens de TIOBE-index is Python in 2023 de meest populaire programmeertaal, met een marktaandeel van 14.82%. De lijst wordt verder aangevuld door talen zoals C, C++, en Java. Deze index wordt maandelijks bijgewerkt en is gebaseerd op een reeks indicatoren zoals zoekmachine-aanvragen, het aantal openstaande vacatures, en het aantal professionele ontwikkelaars. Hoewel de TIOBE-index nuttig is om een algemeen beeld te krijgen van welke programmeertalen momenteel veel aandacht krijgen, is het geen definitieve maatstaf voor de kwaliteit of toepasbaarheid van een taal.
De PYPL (Popularity of Programming Language) index bevestigt deze trend. In tegenstelling tot de TIOBE-index, is PYPL uitsluitend gebaseerd op het aantal zoekopdrachten naar tutorials voor verschillende programmeertalen op Google. Net als de TIOBE-index biedt de PYPL-index een momentopname van de huidige trends, maar niet een uitgebreide analyse van de kwaliteiten of tekortkomingen van een taal.
Waarom is Python zo populair en wat betekent dit voor webdevelopment?
Python is in de jaren '90 gecreëerd door de Nederlander Guido van Rossum. Ikzelf werd zo'n 15 jaar geleden aangetrokken tot Python vanwege de open-source aard en de leesbaarheid van de taal. Als iemand met dyslexie is het prettig om te werken met een taal die eenvoudig te begrijpen is. Python is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van robotica en data-analyse tot webdevelopment.
Enkele redenen voor de populariteit van Python zijn:
- Eenvoud en Leesbaarheid: De syntax is helder, wat het leren voor nieuwkomers vergemakkelijkt.
- Veelzijdigheid: Python wordt gebruikt in diverse domeinen, van webontwikkeling tot kunstmatige intelligentie.
- Rijke Standaardbibliotheek: Vergemakkelijkt veel voorkomende programmeertaken.
- Community en Ecosysteem: Een actieve gemeenschap die veel bibliotheken en frameworks heeft ontwikkeld.
- Platformonafhankelijk: Code kan meestal zonder aanpassingen draaien op verschillende besturingssystemen.
- Goede Integratiemogelijkheden: Python kan gemakkelijk worden geïntegreerd met talen zoals C en C++.
- Populariteit in Academische en Industriële Contexten: Veel gebruikt voor onderzoek en door grote techbedrijven.
- Snel Prototypen: Nuttig in de vroege stadia van een project.
- Ondersteuning voor Moderne Programmeerparadigma's: Inclusief objectgeoriënteerd, functioneel en procedureel programmeren.
Webdevelopment is slechts een klein onderdeel van het Python-ecosysteem. Maar de populariteit van de taal betekent dat er een rijke set aan expertise en bibliotheken beschikbaar is. Hoewel we andere talen zeker niet afschrijven, is Python voor ons de voorkeurstaal.
Benieuwd wat er allemaal zal veranderen in de talen komende 10 jaar.