To outsource or not to outsource
Opgelet: start niet zomaar met outsourcing.
Outsourcing lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk door lage kosten en beloofde expertise, maar schijn bedriegt. Er zijn namelijk heel wat nadelen waar bedrijven en klanten vaak niet bij stilstaan.
Outsourcen?
Vandaag was het weer zover, een dag die je "bel Code-On-dag" zou kunnen noemen. Naast de gebruikelijke oplichters kreeg ik opnieuw een telefoontje van een Indiaas bedrijf. Deze keer sprak de persoon goed Engels, wat niet altijd het geval is. Hij ratelde zijn verkooppraatje af met een strak script – daar kon ik weinig op aanmerken. Meestal ben ik beleefd en leg ik uit waarom ik niet outsource naar andere bedrijven. De man aan de lijn begon te vertellen over hun 101 certificaten, hun team van 250 succesvolle professionals en de vele prachtige projecten die ze hadden voltooid. Bovendien kon ik voor slechts 12 dollar per uur – geen euro, maar dollar – een ingenieur inhuren. Een gouden deal?
Maar outsourcen brengt uitdagingen met zich mee die zowel bedrijven als klanten vaak onderschatten. Niet iedereen staat erbij stil dat er iemand aan de andere kant van de wereld aan de code van hun project werkt. In dit artikel wil ik enkele van de overwegingen delen die je moet maken voordat je een beslissing neemt over outsourcen.
Cultuur en samenwerking: meer dan alleen code
In ons team hier in België is cultuur belangrijk. We werken samen om een modus operandi te vinden, raken op elkaar ingespeeld, en bouwen sterke banden op de werkvloer. Maar kun je diezelfde cultuur opzetten met iemand in India die voor een extern bedrijf werkt? Ik denk het niet.
Een eerste probleem is dat het moeilijk is om de kwaliteit van het werk van een ander bedrijf te beoordelen, zelfs al hebben ze "101 certificaten." En erger nog: wie gaat er eigenlijk aan je project werken? Heb je de garantie dat het altijd dezelfde persoon is gedurende het hele project? Wat gebeurt er als dat niet zo is? Gaat dezelfde ontwikkelaar het project ook onderhouden over zes maanden, of zelfs twee tot vijf jaar later?
In landen zoals India is jobhoppen heel gebruikelijk. Als je geen duidelijke afspraken kunt maken over de cultuur en manier van coderen, ontstaat er op termijn een probleem. Het gaat niet zozeer om het feit dat de code niet meer onderhouden kan worden, maar eerder dat het onderhoud ervan veel moeilijker en deprimerender kan worden.
Consistentie en betrokkenheid: essentieel voor succes
Als je wilt dat een project succesvol is én blijft, dan is consistentie en betrokkenheid cruciaal. Voor mij is het belangrijk om mijn klanten recht in de ogen te kunnen kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor het werk dat we leveren. Dat gevoel van betrokkenheid is moeilijk te behouden wanneer je het werk outsourcet naar de andere kant van de wereld.
Een persoonlijke ervaring: van Oekraïne tot België
Ik heb jarenlang een kantoor gehad in Kharkiv, Oekraïne. Er werkten ongeveer 10 mensen, en elk van hen werd persoonlijk door ons aangenomen. We gingen regelmatig naar daar, bouwden relaties op, en zorgden ervoor dat onze cultuur ook in dat kantoor leefde. Helaas werd het kantoor verwoest door de oorlog met Rusland. Ondanks die inspanningen was werken met mensen in een andere cultuur op afstand al een stuk moeilijker dan samenwerken met je team hier op kantoor. Laat staan dat je het zou proberen met mensen van een ander bedrijf, zonder die band.
Samen op kantoor: verbinding, communicatie en plezier
Mijn ervaring heeft me ervan overtuigd dat het beste werk tot stand komt als je samen op kantoor werkt. Directe communicatie, elkaar snel kunnen aanspreken, en samen lachen en plezier maken – dat zijn elementen die een team sterker maken. Thuiswerken biedt misschien enkele voordelen, maar het haalt het niet bij de synergie van een goed functionerend kantoor. En dat is iets wat je niet krijgt bij outsourcing, want dat draait enkel om winst.
Outsourcen kan verleidelijk lijken, vooral als je kijkt naar de lage kosten en het "overvloedige talent." Maar cultuur, consistentie en directe betrokkenheid zijn zaken die vaak onderschat worden en die van groot belang zijn voor langdurig succes.
Mijn advies? Denk twee keer na voordat je de controle over jouw project uit handen geeft aan een bedrijf aan de andere kant van de wereld. Soms is goedkoop uiteindelijk duurkoop.