maak een afspraak
Web development bureau
Code-on helpt uw bedrijf zijn werk te vereenvoudigen

Online zijn in de offline wereld met iBeacon technologie

iBeacon Technologie is een ontwikkeling van Apple en is het antwoord op Near Field Communication.

The Internet of Things

Men voorspelt dat het Internet der dingen de grootste technologische trend zal worden van 2015. Het internet der dingen is de ontwikkeling van het internet waarbij slimme objecten die verbonden zijn met het internet een soort van eigen leven gaan leiden en gegevens gaan uitwisselen zonder dat een mens deze actie moet initiëren. Slimme objecten, zoals smartphones en tablets, kunne door het gebruik van sensors hun omgeving in zich opnemen, en via ingebedde netwerktechnologie kunnen ze met elkaar communiceren, internetdiensten gebruiken en met mensen interageren. De mogelijkheden van deze technologie zijn oneindig en zullen ons dagelijks bestaan volledig veranderen. Code-on startte als innovatief bedrijf recent de mogelijkheden van iBeacon technologie te exploreren.

iBeacons

Stel je eventjes de volgende scenario’s voor: Je loopt met je smartphone op zak langs een historisch pand in de Gentse binnenstad en informatie over het gebouw verschijnt via een app zomaar op je scherm. Je wandelt de supermarkt binnen en ontvangt onmiddellijk speciaal voor jou gekozen aanbiedingen. Je zet je neer in een café en je krijgt onmiddellijk toegang op je tablet tot een online tijdschriftenabonnement. Het zijn slechts enkele mogelijkheden die de afgelopen jaren mogelijk zijn geworden door de nieuwe iBeacon technologie van Apple.

Een iBeacon is een klein zendertje dat een bluetooth signaal uitzendt en een GPS-positie bepaalt op microniveau. Waar de gewone GPS-functie op je telefoon globaal je locatie laat zien, geeft de iBeacon tot op 10cm nauwkeurigheid weer waar jij en je smartphone je bevinden en hoe de omgeving eruit ziet - mits die informatie beschikbaar is. Dit klinkt niet revolutionair, maar dat is het wel. Het biedt namelijk een gigantische hoeveelheid aan mogelijkheden om de wijze waarop mensen hun leven inrichten, zich als consument, toerist of werknemer gedragen en zich bewegen door hun omgeving te veranderen.

Hoe werkt zo’n iBeacon?

Om te begrijpen op welke manier iBeacons handig kunnen zijn voor jou of voor jouw onderneming is het van belang om de technische werking van het apparaatje te doorgronden. De iBeacon is namelijk een kleine, goedkope low emission Bluetooth transmitter. Deze transmitter bepaalt waar je bent en zendt constant een signaal uit in zijn nabije omgeving. Op het moment dat een geïnstalleerde applicatie op jouw telefoon dit signaal ontvangt zal deze een actie uitvoeren op je telefoon. Wanneer je bijvoorbeeld op reis vertrekt installeer je een app van je luchtvaartmaatschappij. Deze maatschappij kan dan, op het moment dat jij in de rij staat om te boarden, je boarding pass activeren op je telefoon. Jij moet niets meer te doen dan je smartphone uit je broekzak te halen en deze te tonen aan de vriendelijke medewerkster achter de balie.

IBeacon of Near Field Communication?

De iBeacon is een ontwikkeling van Apple en is het antwoord op Near Field Communication. NFC is de techniek waarbij twee apparaten informatie met elkaar uitwisselen. Deze technologie werkt op korte afstand en heeft weinig energie nodig en in Nederland is dit bekend met de OV-chipkaart. Ideaal voor de iPhones van Apple? Nee. NFC vereist medewerking van banken en creditcardmaatschappijen om transacties uit te voeren wat het ergm omslachtig maakt. Voor transacties met iBeacons heb je alleen een Apple-account nodig. Daarnaast heeft de iBeacon het voordeel dat de informatie onmiddellijk wordt doorgegeven aan je smartphone zonder dat je hem ergens voor moet houden. Daarnaast ligt het bereik van de iBeacon op ongeveer 50m, veel verder dan de centimeters van de NFC. Tot slot maakt de Bluetooth Low Energy technologie van de iBeacon maakt het mogelijk om zonder wifi, 3G of 4G gebruik te maken van de applicaties. Heel wat voordelen dus!

Waarom is de iBeacon ‘a big deal’ ?

Wereldwijd zijn er meer dan 180 miljoen iOS-apparaten in omloop. Door alle voordelen van de iBeacon ten opzichte van de NFC, is het aannemelijk dat de impact op de samenleving groot zal zijn. Deze Apple toepassing biedt marketeers de ideale mogelijkheid om gericht reclame te maken voor producten en het biedt klanten de optie om hun customer experience intenser te maken. Wie wil er nu niet enkel advertenties ontvangen speciaal voor jou gemaakt in plaats van die hele stroom aan reclame. Het is niet het enige voordeel. Binnen zeer korte tijd zal het ook mogelijk zijn om aankopen te doen via je telefoon. Op het moment dat je een winkel binnenloopt, zal je betalingsaccount geactiveerd worden. Het enige dat je moet doen is je pincode invoeren en de betaling wordt uitgevoerd. Dat is de toekomst!

Natuurlijk dienen er op dit vlak nog heel wat privacy discussies gevoerd te worden en moeten mensen gestimuleerd worden om meer applicaties te downloaden. Toch is het zo dat de eindgebruiker zelf de vrijheid heeft om te bepalen welke data hij al dan niet wenst te delen met de iBeacon technologie sinds hij de vrijheid heeft om een app al dan niet te downloaden.

Enkele voorbeelden die tonen dat we in de toekomst leven

In wat volgt geven we graag enkele voorbeelden van de mogelijkheden die gecreëerd worden door de iBeacon technologie. Sommige dingen lijken nog erg futuristisch maar deze technologie bestaat reeds vandaag! Met iBeacons kan je:

 • Extra informatie over kunstobjecten ontvangen in een museum (zie portfolio)
 • Controleren of alle leerlingen in de klas zitten
 • Betalen in de supermarkt via je vingerafdruk en je smartphone
 • Consumentengedrag analyseren
 • Werknemers hun wandelroutes analyseren
 • Op maat gemaakte advertenties tonen wanneer een klant de winkel betreedt
 • Het slot van deuren openen als je aan komt lopen
 • Een lamp aan laten gaan als je dichtbij staat

De mogelijkheden zijn eindeloos voor creatieve geesten. De iBeacon legt het verband tussen de online wereld en de fysieke omgeving en beïnvloedt zo ons leven.

Kan ook jij iBeacons gebruiken?

Na gelezen te hebben wat voor geweldige dingen er allemaal mogelijk zijn met de iBeacon technologie vraag je natuurlijk af of ook jij hier gebruik van kan maken! Je moet voornamelijk bluetooth 4.0 tot je beschikking hebben. Voor iedereen die nog niet zo ver is, niet getreurd! De meest recente mobiele toestellen op de markt maken gebruik van de Bluetooth Low Energy techniek en de smartphones Nokia Lumias, Samsung Galaxy, Nexus en de Blackberry maken reeds allemaal gebruik van de Bluetooth transmitters om locaties te bepalen. Zelfs als jij nog niet beschikt over de nieuwste iPhone, kun je de iBeacon technologie gebruiken. De zendertjes zijn via het internet te koop.

Wil je graag meer te weten komen over iBeacons en op welke manier ze jouw bedrijfsvoering positief kunnen beïnvloeden? Code-on helpt je graag verder! Door een inhouse project met iBeacons, je kan dit terugvinden in onze portfolio, heeft ons team ervaring met deze technologie. De mogelijkheden zijn enorm en Code-on ontwikkelt dan ook apps op maat van uw bedrijf die inspelen op deze technologische vooruitgang. Neem contact met ons op en ontdek wat iBeacons voor jouw onderneming kunnen betekenen!

Portfolio

Husky marketing planner

Huskymarketingplanner
SAAS
 • SAAS
 • tool
 • django, python

Travelbird

Djangowebstudio
Reiswebsite met dagelijkse promoties
 • High traffic e-commerce site
 • High urgency development
 • Onderhoud en uitbreiding bestaande code

Digital signage web management systeem

wow
Digital signage
 • Digital signage
 • Raspberry PI
 • Online beheer

Web en software toepassingen voor sp.a

Een social netwerk
 • Herdenken van politieke website
 • Social netwerk op maat
 • iOS en android versie in app store

Roeland VZW

Code-on
Taalkampen en vakanties voor jongeren
 • Optimalisatie van de bedrijfsprocessen
 • Administratieve verlichting
 • Diverse groepen van gebruikers

DJ-Matic

Code-on
Encore Music Player
 • Online muziekapplicatie
 • Beschikbaar via browser of app
 • Geschikt voor iOS en Android