CMS

Django en Wagtail is dat zoiets als Wordpress?

Wanneer een klant een een website wil laten bouwen, krijgen we regelmatig de vraag of Wordpress een goede keuze zou zijn. De technologiekeuze kan later grote implicaties hebben voor het bedrijf. Achteraf tot de vaststelling komen dat je een verkeerde keuze gemaakt hebt kan kostelijk en in sommige gevallen nefast blijken te zijn.

wagtail

Bij Code-on gebruiken we Python, Django, Wagtail, VUE.js en NUXT.js met overtuiging. Van zodra een klant custom ontwikkeling nodig heeft om zijn business met het internet te alignen kan je beter gaan voor een flexibele en kwalitatieve oplossing.

Hoewel Wordpress, met zijn 26+% marktaandeel van alle websites op het internet het meest populaire CMS is, is het vaak niet de juiste tool. Wordpress laat je toe een website te bouwen zonder echte programmeerkennis. Een prima keuze wanneer je snel en goedkoop een website nodig hebt die bestaat uit enkele standaard features. Wordpress is makkelijk uit te breiden met de vele plugins, maar dikwijls gewoon overkill en op lange termijn minder flexibel en moeilijker te onderhouden.

Bij wordpress heb je een ruime keuze uit themes, maar ook daar zijn we niet echt naar op zoek. Vele bedrijven zoeken een website die hun bedrijf met de juiste layout vertegenwoordigt.

Waarom wij kiezen voor Django en Wagtail

Wanneer wij een aanvraag krijgen, zoeken wij een oplossing op maat van het bedrijf. Python met het Django framework is daarvoor een ideale tool.

Het stelt ons in staat om snel en flexibel, maar toch op maat te werken van de klant of het bedrijf die voor ons zit. Ook op lange termijn kunnen we aanpassingen en onderhoud moeiteloos garanderen. Django is uiterst veilig en Wagtail is highly customizable. SEO gewijs is het ook een zeer goed keuze

Wij krijgen vaak vragen omtrent automatisaties, data imports, gegevensverzameling, exports, API connecties, rechtenbeheer, e-commerce integraties, marketing automatisatie, ERP connecties ...

Python en Django stellen ons in staat om deze vragen moeiteloos te behandelen.

Wordpress is daar veel minder voor geschikt.

Bij Code-on schrijven wij tevens de CMS op maat van de klant. Hiervoor gebruiken wij meestal Wagtail, wij zijn Python experts en Python lovers, dus dit is een vanzelfsprekende keuze.

Dankzij Django admin kunnen wij heel snel een CMS opzetten die flexibel is naar de noden die nodig zijn. Met Wagtail dat een CMS binnen het django ecosysteem is, kunnen we vervolgens een heel mooie gebruiksvriendelijke website maken zonder flexibiliteit te verliezen.

Wie bouwde Wagtail

Wagtail is als open source CMS ontwikkeld door Torcbox.com (https://torchbox.com/wagtail-cms/). Een gerenommeerd Web development bedrijf in het Verenigd Koninkrijk met klanten als Nasa, Oxfam. Voorheen gebruikte ze Drupal en wordpress voor hun websites maar bleven op hun honger zitten en zochten naar de ideale oplossing. Gezien ze Django gebruikten voor hun complexere websites en applicaties zijn ze in 2014 zelf gestart met het ontwikkelen van Wagtail. Wagtail is veel efficiënter en flexibeler in gebruik. Andere bedrijven in de USA, Nederland, België zijn hierin gevolgd. Vandaag heeft Wagtail een user base en wordt steeds meer gebruikt.

Features Wagtail

Wagtail is een bijzonder snelle CMS. Het laat de content beheerder toe zelf pagina’s toe te voegen die de programmeur heeft voorbereid. Dat zijn de templates. Hier heb je ruwweg 3 type templates waar wij voor kunnen kiezen bij de opbouw van de structuur.

  1. Een vaste structuur: Hier bepalen wij vooraf hoe de pagina eruit zal zien. Via de admin kan je dan eenvoudig de pagina met content aanvullen en veranderen. Typisch is dit de homepage en contact pagina.
  2. Streamfield structuur: Hier bepalen wij als programmeurs/designers welke content blokken de gebruiker kan gebruiken om de template op te maken. De contentbeheerder kan zelf bepalen welke blokken deze zal gebruiken en in welke volgorde. Deze blokken kunnen uit een header, slideshow, foto, gallery, tekst, rich text etc… bestaan. Onze designers hebben alle vrijheid om te bedenken welke blokken er worden gemaakt op maat van wat de klant. Streamfield geeft maximale vrijheid.
  3. Vaste structuur en streamfield mixed: Het kan zijn dat een bepaalde template gedeeltelijk een vaste structuur moet hebben. Bv standaard staat er steeds een hero banner bovenaan.

Naast de templates heeft Wagtail out of the box direct een aantal mogelijkheden. Het is makkelijk om meerdere talen te beheren. Het indienen van concept pagina’s ter nazicht, rechtenbeheer, foto beheer (cropfunctie en responsiveness). etc. Zie voor features ( https://wagtail.io/features/ )

Wanneer het echt een heel specifieke taak wordt kunnen we nog altijd de power van Django gebruiken. Kortom Wagtail is een full featured CMS ideaal voor klant en ontwikkelaar. We just love it!